Ballondecoraties voor Winkels, Bedrijven & Eventplanners 06 229 35 156
  • Gewoon perfect geregeld!
0

Is helium gevaarlijk?

Hoe kunnen we helpen?

Is helium gevaarlijk?

helium gevaarlijk
Is helium gevaarlijk: leestijd 2 min.

Is helium gevaarlijk?

Stel dat de helium uit de heliumfles ontsnapt. Is helium dan een gevaarlijke stof, als je het inademt?

Wat is helium

Om antwoord te geven op de vraag of helium gevaarlijk is, zul je eerst moeten weten wat helium eigenlijk is.

Helium is een scheikundig element, met symbool He. Helium is een kleurloos edelgas. Helium valt onder de lage edelgassen en dit gas gaat vrijwel nooit een verbinding aan met andere elementen.

Is helium gevaarlijk?

Als je aan helium denkt, dan denk je aan gas. En als je aan gas denkt, dan vermoed je dat het brandbaar of giftig is. Heel begrijpelijk.

Helium is als edelgas inert, wat betekent dat het niet reageert of verandert. Heliumgas is op zichzelf dus absoluut niet gevaarlijk. Als helium vrij komt dan lost het op in de lucht.

Helium inademen

Zodra je een heliumballon aan je mond zet en deze laat leeglopen, verplaatst de helium zich van de ballon naar de longen. Je ademt de helium in. Geluid verplaatst zich in heliumgas drie keer zo snel als in lucht, waardoor de resonantie in je spraakholte wijzigt en je stem wat hoger klinkt. Je krijgt direct een grappig hoog stemmetje. Wanneer helium in je longen terecht komt, verdrijft het de zuurstof die daar aanwezig is en door je bloed wordt opgenomen. Dit gebeurt pijlsnel en gaat bijna altijd goed. Dit komt omdat de helium je lichaam snel weer verlaat als je uitademt en je zo weer plaats maakt voor nieuwe zuurstof.

Helium inademen is gevaarlijk

Is helium slecht voor je lichaam? Als je longen zich niet op tijd weer kunnen vullen met zuurstof, stik je als het ware van binnenuit. Zonder zuurstof functioneer je tenslotte niet. Dit kan plotseling gebeuren zonder dat je lijf een waarschuwing afgeeft. Als je pech hebt, raak in je in één klap bewusteloos en in het uiterste geval kan je aan dit acute zuurstofgebrek dood gaan. Helium inademen is dus gevaarlijk!

Helium in een ballon

Helium is veel lichter dan lucht, vandaar dat de ballon, gevuld met helium, direct omhoog gaat. De helium zit verpakt in de ballon, waardoor hij de ballon omhoog duwt.

Als de ballon knalt, ontsnapt het heliumgas. De helium stof komt vervolgens direct vrij in de lucht en is daarom niet gevaarlijk. Het ontsnapt immers sneller dan jij het kan inademen!

Mensen lezen ook: Wat is een ballonnenboog?

Naar boven

[social_share_button themes=’theme14′] [widg-recent-articles title=’Andere leuke weetjes’ number_of_articles=5 order_by=’date created’ ]